Карнавал и море в Рио де Жанейро

Карнавал и море в Рио де Жанейро

Има спомени, които са толкова ярки и толкова живи в съзнатието ти, че дори и след повече от 11 години можеш да ги помиришеш и вкусиш.

Къде и как?

Рио де Жанейро, Бразилия

Сигурно е възможно и с други превозни средства, но най-вероятният начин да стигнеш до там е със самолет

Карта на маршрута

За колко време и с какъв бюджет?

Моето пътуване до Рио беше едни сън, от който мислех, че ще ме събутят във всеки един момент както преди  така и по време на пътуването. Едва сега ровейки из старите снимки си събирам доказателства, че все пак е било. Основната причина за това е, че цялото пътуване беше една попаднала при мен награда, в която аз не повярвах чак до деня на полета.

Затова не мога да споделя адекватна информация за бюджета, а изминалите 11 години така или иначе биха направили всяка такава и доста неактуална.

Все пак аз от време на време проверявам полетите за Южна Америка и Рио в частност и цените от България стандартно са около 700-800 евро. По-изгодни оферти могат да се намерят ако  си по-гъвкъв и си готов да потеглиш от някое летище в Западна Европа (най-често от Германия, Испания, Холандия или Англия). Най-добре е тогава да търсиш през някоя платформа като skyscanner или momondo.

Различни агенции предлагат екскурзии до Рио със или без вход за карнавала, като цените варират между 1200-2500 евро за седмица. Трябва да се внимава дали всички летищни такси и допълнителни екскурзии са включени в по-изгодно звучащите оферти.

Седмица престой в Рио е оптимално, за да може да се видят основните забележителности, както и да има време за плаж и допълнителни разходки.

Не забравяй…

  • че влажността на въздуха е често над 90% и банският ти няма да изсъхне ако е навън 🙂
  • че след като изпиеш кокосовия орех можеш да изядеш и сърцевината му
  • да се разходиш вечерно време по плажовете Копакабана или Ипанема – след залез слънце широките плажни ивици са също толкова оживени както през деня. Хората тичат, играят футбол, танцуват и изобщо се забавляват по всякакъв начин. Вълнуващо е да си свидетел на всичко това, но трябва все пак да внимаваш да се придържаш към булевардите и изобщо по-осветените зони. Няма как да скриеш, че си турист, а това те прави мишена за многобройните докажателства, че престъпността в Бразилия е наистина много висока.
  • да планираш билетите ти за карнавала да НЕ са в деня на пристигане- опитът ни показа, че независимо колко шарено и шумно е всичко, просто не можеш да се пребориш с умората и желанието ти за сън след определен час. Само за информация: през 2018г. карнавалът ще се проведе между 9 и 17 Февруари
  • да проучиш как можеш да стигнеш и до водопадите Игуасу – те са разположени в Аржентина, но биват съчетавани често с ваканциите в  Рио поради големия интерес от туристите и удобните полети.
  • че за местните си турист със средства, та винаги ще се намери какво да ти предложат срещу съответната сума.
  • да се насладиш на панорамите, които се откриват от хълма Pao de Acucar в Urca;
  • да се качиш на Корковадо, за да се насладиш на невероятните гледки и разбира се  да се снимаш със статуята на Христос за facebook :Р

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.