ЛЮБов от пръв поглед -ЛЮБляна

ЛЮБов от пръв поглед -ЛЮБляна

Къде и как?

Любляна, Словения

Вариантите за транспорт винаги са разнообразни, но аз мога да разкажа за пътуване с автомобил.

Любляна беше само точка по пътя ни към Австрия, където отивахме за седмица скиорстване.  И от просто спирка по пътя за нощувка Любляна се превърна в едно много очарователно място, на което всички се зарекохме да се завърнем някой ден. Туристите в нас не издържаха на изкушението да спрем и на още една известна забележителност въпреки лошото време – Блед и едноименното езеро.

Карта на маршрута

За колко време и с какъв бюджет?

До Любляна са 920км, та разходите за път зависят от икономичността на автомобила. Освен това по пътя има и следните такси: винетка в Словения на цена 15евро (за седмица) и такси за магистрали в Сърбия и Хърватска по около 19лв и 33лв съответно.

Така, че общо разходите на един автомобил за няколко дни в Любляна са приблизително 500лв (за гориво и такси в двете посоки).

Ние нощувахме в доста приятен хотел/хостел тип Bed&Breakfast с много централно разположение. Цената беше 17евро на човек (и то с таксата за паркинга). Ако ви трябва място за една нощувка, определено препоръчвам заради местоположението: H2O Hostel.

Не забравяй…

  • да се качиш на крепостта (Ljubljanski grad) по залез – разходката до горе отнема не повече от 10-15 минути, а гледката определено си заслужава задъхването
  • да се снимаш с някое от дракончетата по Zmajski most по възможно най-нестандартен начин 🙂
  • да се спреш и да послушаш ако музикант с глава на елен (наистина имаше такава маска) свири на укулеле по централната улица Mestni trg
  • да опиташ типичния словенски десерт „Gibanica“
  • да се разходиш из пазара в събота, защо не и да си купиш плодове, зеленчуци или други стоки местно производство
  • да пиеш кафе или бира на някое от заведенията по река Ljubljanica

 1 thought on “ЛЮБов от пръв поглед -ЛЮБляна”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.