На три граници – Кюстендил

На три граници – Кюстендил

Може би и някои от вас (също като мен до преди няколко години) са свързвали Кюстендил само с черешите и „Майстора“. Градът обаче се оказа невероятно местенце, съчетаващо планини, минерални извори, уникален климат и паметници на културата.

Градът отстои на около 90км от София, а това растояние може да се вземе с автомобили за под 2 часа. А ако не бързата много, има и редовни ж.п и автобусни линии. Затова Кюстендил е една от дестинациите, за които се сещам, когато търся бързо и неангажиращо бягство от столицата. Ето и още няколко любими града за еднодневни разходки от София.

Къде и как?

Град Кюстендил се намира в най-западните покрайнини на България, само на 27 км по въздушна линия от точката, където се събират трите граници – българо-македонската, българо-сръбската и сръбско-македонската.

Кюстендилската котловина е оградена от Краище(от север), Осовово (от юг), Лисец (на запад) и Конявска планина (на североизток). Река Струма пресича равнината от север към юг, оформила в двете посоки Земенския и Скринския пролом.

Природни ресурси

 • В Осоговската планина са разположени природните резервати „Църна река“, обхващащ представителна екосистема от вековни букови гори и „Юч бунар“, в който може да се видят секвои на възраст над 110 години. Осогово е четвъртата по височина планина в България – с две главни била, пресичащи се почти под прав ъгъл. Нейният първенец е връх Руен (2251 м).

В Осогово са разкрити  останки от праисторически, антични и късноантични селища. В планината се намират Осоговски, Гранички и Ваксевски манастир. Тя е лесно достъпна и проходима. Маркираните туристически маршрути с различна продължителност и трудност преминават през територии с голямо разнообразие на редки, защитени и застрашени видове растения, ендемити и лечебни растения.

По отношение на зимните спортове планина Осогово с наличните ски-писти, влекове, хижи и почивни станции предлага добри условия за практикуване на зимни спортове.

 • Конявска планина: В района на връх Виден са установени около 460 вида висши растения, от които две са записани в световната Червена книга на изчезващите видове, а други две в европейската. Връх Виден е защитена територия. Разнообразието от животински видове е голямо, като тук могат да се срещнат сърни, елени, глигани, лисици, зайци, по-рядко вълци, белки, златки и др. Пернатите обитатели са представени от соколи, орли, гълъби, гургулици, яребици, славеи, диви патици и др.

 • Полско-Скакавишки водопад: Водопадът е разположен на десния стръмен бръг на река Струма, край село Полска Скакавица. Той е трети по височина в България след Райското пръскало и Скакля. Височината на водния пад е 70 м.

 • Земенският пролом е  дълъг 22 км  по поречието на р. Струма. Започва югозападно от  Земен и завършва при с. Раждавица, там, където Струма е притисната от скалистите урви на Земенска планнина и рида Риша на Конявска планина
 • Минерални извори и балнеолечение: Броят на изворите от Кюстендилското термално находище е около 30.

Обществените бани са:

 • Централната баня („Чифте баня“) е на два етажа и се състои от две отделения – мъжко и женско, всяко от които има по три басейна. Банята се използва и днес, и е предназначена и за балнеология, като температурата на водата е 38° и 41°.
 • „Алай баня“ е построена на мястото на старата турска баня. Има дневна пропускателна способност 700 души. Използува се предимно за балнеолечебни нужди.
 • „Дервиш баня“ е стара турска построй-от 1566 г.

История и културно-историческо налседство

 

Плодородието  и топлите минерални извори привлекли тракийските племена дантелети и пеонци, които още през V-IV век пр. Хр. основали тук селище. През I век римляните го превърнали във важна крепост, търговско средище и прочут водолечебен курорт, наричайки го Пауталия

 • Архитектурен и археологически резерват „Пауталия – Велбъжд – Проучените паметници и намерените находки позволяват да бъдат анализирани различни периоди от развитието на града, обхващащи твърде широк хронологичен диапазон – от каменно-медната до късносредновековната епоха. Сред най-големите по площ обекти, изследвани в границите на резервата и най-значими, с оглед на разкритите паметници, се открояват “Хисарлъка”, “Килийно училище”, “Партиен дом”, “Младежки дом”, “Източна порта”, “Художествена галерия”, “Читалище”, “Дервиш баня” и др.
 • В центъра на града се намират уникалните римски терми, в който са се лекували римски войници
 • В сърцето на хълма Хисарлъка, издигащ се до Кюстендил пък се намира средновековната крепостна стена Хисарлъка, която е построена в началото на пети век.
 • В квартал Кулуша може да видите най-старата запазена средновековна църква в кюстендилския крайСвети Георги. В близост се намира и възрожденската църква „Свети Мина“ в която има аязмо с лековита вода известна в много крайща на България.
 • На няколко километра от  града е девическия манастирСвети Лука„, който е построен през десети век. Според преданиетов близост до манастир „Свети Лука“ се е учил Свети Иван Рилски.
 • В центъра на село Невестино, отстоящо на 15 км от града в посока Благоевград през 1470 година е построен Кадин мост. Според една от легендите строежът на Кадин мост не вървял, а река Струма всяка нощ разрушавала строежа. Майсторите решили за зазидат в моста жената на един от тях и така бил построен Кадин мост.
 • Пиркова” кула – средновековната отбранителна кула
 • Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора” –  Галерията е открита на 24 ноември 1972 г. по случай 90 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора.  Сега Художествената галерия разполага с 3180 творби от 585 автора, от които 1357 са на патрона на галерията
 • За да се докоснете до бита на Майстора, можете да посетите къщата – музей в село Шишковци.

 

Примерен маршрут

 • Ден 1  София –водопад Полска скакавица – Кюстендил
 • Ден 2 – Изкачване на връх Руен
 • Ден 3 – Разглеждане на забележителностите на Кюстендил– история и природа

В рамките на уикенд или 3 дни могат да се съчетаят:

 • Планински преход
 • СПА почивка
 • Култура и история


1 thought on “На три граници – Кюстендил”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.