Мечтани гледки – Доломити

Мечтани гледки – Доломити

Къде и как?

Има дестинации, по които често въздишаш. Представяш си ги, сънуваш ги и планираш как ще се насладиш на всички прекрасни гледки там, „когато имаш достатъчно време“… или пари 🙂

Но времето си минава и все нещо не достига, а мечтите всъщност никога не са толкова далечни и недостижими, колкото ни се струват първоначално. Просто тряба да седнеш с лист, химикал… (и може би компютър и интернет) и почти си там.

Доломитските алпи са такава моя мечта от повече от 10 години, много преди да се „докосна“ до скалите, преди още катеренето и алпинизмът да ме развълнуват така силмо.

Доломитите са планинска верига (с дължина над 150км), която се простира в североизточната част на Италия на териториите на провинциите Белуно, Болцано, Южен Тирол и Тренто.

От София най-бързо, лесно и (може би) икономично е да се лети то Венеция-Тревизо. Полети в момента има с Ryanair всеки понеделник и петък.

От там наемаш автомобил и възможностите са неограничени – до Cortina d’Ampezzo и после обиколка през Bolzano или обратно. Зависи разбира се каква е целта на пътуването – конкретен трек, обиколка на района, да видиш Трите чими (заглавната снимка), или просто да се насладиш на прекрасни гледки и вкусна храна.

Карта на маршрута

За колко време и с какъв бюджет?

Направих примерен план за дълъг уикенд (петък -понеделник):

 • Полет София – Тревизо – София –  ако се подберат добре датите може да се вместиш до 50евро с полет на Ryanair (разбира се без чекиран багаж и екстри)
 • транспорт в Италия:
  • автомобил под наем – около 20 евро на човек (60-70 евро за кола за 3 дни)
  • гориво, пътни такси и т.н –  около 15 -20 на човек, или 40 -50 на автомобил
 • нощувка – зависи от сезона, но ако пътуваш през пролетта (май-юни) можеш да намериш добри оферти. Аз например си харесах апартаментчета в Cortina d’Ampezzo за 6 души за под 40евро на човек за 3 дни.
 • храна и други – тук е много индивидуално. Можеш разбира се да спестяваш и да си готвиш, но си предвиди парички за сладолед и някоя друга вкусотийка. Все пак си в ИТАЛИЯ 🙂

Така планирано, ми се струва съвсем реалистично да можеш да се вместиш в 200евро за 3 дни. И то без да се лишаваш от нещо. Все пак винаги има допълнителни разходи за сувенири, входни такси, лифтове и т.н., за които само в последствие мога да споделя конкретни цифри.

Не забравяй…

 • Най-големите и познати населени места в района са Belluno, Cortina d’Ampezzo, Bolzano и Trento, но има и множество други  малки китни селца, където може да се намери нощувка. Възможностите за къмпинг също са много добра опция.
 • Лятото и зимата са натоварените сезони за туристи, но ако искаш да избегнеш тълпите и да обиколиш района през пролетта или есента, трябва добре да проучиш дали са проходими маршрутите и колко са достъпни туристическите хижи
 • Да проучиш музеите на Меснер и да планираш време да ги посетиш – както темите така и архитектурата на всеки музей е различна и уникална. Определено са атракция, която си заслужава, но някои от тях също не са лесно достъпни, зависят от сезона и работното време на съоръженията.
 • да си припомниш всички италиански думи, които знаеш 🙂 – ciao, bella, pizza, pasta, gelato …


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.