5 спирки в Черна Гора, на които задължително трябва да спреш

5 спирки в Черна Гора, на които задължително трябва да спреш

Черна Гора беше спирка номер две европейското пътуване, който правих през 2016 година. Една от най- красивите и запомнящи се спирки.  Нощувахме в град Будва, но успяхме да разгледаме и прелестните град Котор и Пераст.

Влизайки от Албания и поемайки към Будва, първите няколко неща,които ми направиха впечатление са природата.  Въпреки високите температури през август месец, навсякъде бе много пъстро и зелено, за разлика от Албания, където напомняше повече на пустиня.

Затова обичам Европа- всяка държава е различна, всяка култура уникална. В рамките на няколко минути след влизане в друга държава, отново започвах за гледам и изучавам като малко дете.

Пътят след граница на Албания до град Будва е тесен и планински, но на места гледките към крайбрежието са зашеметяващи.

Къде и как?

 • Град Будва, град Котор, Которски завив, град Пераст и остров Свети Стефан- Черна Гора
 • С кола

За колко време и с какъв бюджет?

 • 3 дни- аз бих останала поне 5 дни, ако имах достатъчно време
 • 150 евро са напълно достатъчни за този период от време.

Не забравяй…

 • Спирка номер 1. На 5км преди Будва се намира спирка номер 1- остров Свети Стефан. Островът е най- престижният курорт в Черна Гора. Населен е с малки къщички и църкви, а негови гости са филмови звезди, държавници и политици. Нас не ни пуснаха да се разходим на самия остров, тъй като не сме част от гореизброените хаха 😀 Но си направихме разходка наоколо и бяхме впечатлени от природата. По хълмовете около Свети Стефан има много пътеки и парк със зашеметяващи гледки. Оттам се вижда град Будва и най-елитният градски хотел.
 • Спирка номер 2. В град Будва всеки може да намери нещо за себе си. Вечер се превръща в  черногорския Слънчев бряг, което лично на мен не ми допада. Отидеш ли в Стария град обаче, се пренасяш в учичките на Венеция.   Старият град е пълен с малки магазинчета, прекрасни заведения и много туристи. Ето няколко съвета за град Будва:
  • За отсядане мога да препоръчам Вила Симона. Намира се в центъра на града. Не бях особено впечатлена от самата вила, но Будва е скъп град и това бе най-доброто, което успяхме да намерим на тази цена. Под самия хотел има ресторант, където готвят много вкусно.
  • Паркирането в Будва е почти невъзможно, затова се уверете, че ще си запазите хотел с паркинг
  • За хапване препоръчвам Коноба Стари Град.
  • Валутата там е евро.
 • Спирка номер 3 и едно от най- красивите места в света е град Котор– Градът е един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО заради старото средиземноморско пристанище и градска стена, която огражда града. Красотата му е толкова пленителна, че със сигурност ще ви остави без дъх.  В Котор се преплитат младежкото настроение, морският бриз, историята, магията на природата и доброто отношение на местните жители. Ето и няколко съвета за Котор:
  • Движението в Котор през лятото е много натоварено, затова  най- добре е да паркираш на пристанището, след което директно са се разходиш в стария град.  В стария град може да влезе от три порти. Основната е Морската порта.
  • От стария град се тръгва за средновековната крепост Св. Иван. Тя се намира на висок хълм и за да се достигне до нея е необходимо да се изкачат 1350 каменни стъпала. (около 40 минути). Гледката към града и залива от върха на хълма ще остане в сърцето ви завинаги! Таксата за крепостта е 3 евро на човек.
 • Спирка номер 4.  Град Пераст и остров Шкрпела . Град Пераст е малко и китно градче в Которски залив. Пераст е град на известни моряци, на образовани и богати хора и творци. От входа на града може да вземете лодка за 5 евро, с която да посетите изкуствено построения остров Шкрпела (Богородица на Скалата).
 • Спирка номер 5.  Това не е точно спирка, ами една незабравима разходка. Щом сме дошли дотук, няма как да се придвижим по целия Которски залив. Отнема не повече от 30 минути с кола.  Започваме от Котор, Пераст и минаваме по цялото продължение на залива. По пътя има много малки селца, плажове,крайбрежни гледки, къмпинги и през цялото време си мисля, че ще върна там.  В края на залива хващаме ферибот, който ни извозва обратно от  другата страна. Таксата на ферибота е 4 евро и 50 за кола и безплатно за хората.

Единственото, което мога да кажа за завършек е:  НЕЗАБРАВИМО и ВЪЛШЕБНО!

Приятно пътуване! 🙂

 

 2 thoughts on “5 спирки в Черна Гора, на които задължително трябва да спреш”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.