10 неща, които да НЕ забравяш в Дубай

10 неща, които да НЕ забравяш в Дубай

Къде и как?

За плана, който имахме за Дубай, можеш да прочетеш тук.  Сега искам да обобщя натрупания опит и съветите, които се надявам да ти бъдат полезни:

Не забравяй…

 • Сафари, сафари и пак сафари. Несравнима е емоцията от каскадите, които правят шофьорите на джиповете по пясъчните дюни. И тъй като това си е ектремно преживяване, е важно да знаеш на кого да се довериш. Ние изкарахме късмет да попаднем на изключилени професионалисти. Преживяването беше уникално и дори разарилата се пясъчна буря не можа да затрудни нашия шофьор Уахид. Определено препоръчвам, особено след като разбрах, че много други фирми са отказали и връщали туристите заради условията в този ден. Ето  и линк към Desert Safari Dubai. Цената на човек е 180 AED и включва истинско приключени по дюните с джип 4×4, яздене на камила, обилна вечеря и безалкохолни напитки, както и кратка шоу програма с танцьори и светлини.
 • да прекосиш Dubai Creek с лодка Abra само за 1 дирхам (около 50 стотинки). Местните ползват тези лодки като обществен транспорт, а сред тях можете да срещнете и много туристи. Заплаща се в лодката, директно на „водача“ и.
 • да не избързваш с купуването на сувенири, осбено ако смяташ да посетиш стария град и крепостта Al Fahidi. Около метростанция Al Fahidi има магазини, препълнени с евтини китайски (и всякакви други азиатски) стоки, в които освен всичко друго има и разнообразие от сувенири. Ще намериш същите магнитчета, камили, макети на небостъргачи и всичко друго, което ти е привлякло вниманието по туристическите атракции, а цените са поне 2-3 пъти по-ниски.
 • да се разходиш в стария град (Old Soak). За мен това беше глъдка „свеж“ въздух : макар и пълен с пясък и миризми на подправки най-сетне вдишах и усетих нещо автентично, различно от изкуствено създадената и климатизирана среда на всички молове и лъскави сгради из емирството.
 • да се разходиш около Dubai Marina: отново високи небостъргачи и лускави сгради, но тук поне са предвидени пешеходни алее, за да можеш да се разходиш извън тунели и сгради. Гледките по брега на пристанището могат само да те карат да се възхищаваш на човешките способности и неподозирани мащаби на инжинерния гений.
 • че общественият плаж Jumeirah не случайно е  посещаван само от туристи – можеш да си направиш позьорска снимка с Burj Al Arab, но определено няма условия за прекарване на повече време – няма съблекални и по целия плаж има само 1 заведение и тоалетна. Местните препоръчаха Al Mamzar Beach Park заради парка, заведенията, местата за игра за деца и разбира се- липсата на много туристи. Ние не стигнахме до там, но ако ти успееш, ще се радваме да споделиш впечатления 🙂
 • да се насладиш на шоуто на фонтаните в Dubai Mall поне от няколко ъгъла: започват в 18ч и на всеки 30 минути има различна музика и хореграфия, която продължава около 5-10 минути. Така имаш достатъчно време да се разходиш и намериш нова позиция, от която да наблюдаваш тази хармония от вода, светлини и звуци.
 • да се качиш на monorail влака по палмата на Jumeirah – Отнема около 10 минути да стигнеш от „стъблото“ до „короната“ на палмата и аква-парка Atlantis, който е разположен там. Ние нямахме време за разходка и успяхме само да стигнем до края и да се върнем със същия влак:  удоволствието да направим обзорен поглед на този изкуствено създаден архипелаг отне 23 минути и ни струваше 25 дирхама.
 • че културата е много по-различна от тази, на която сме свикнали в Европа. Това се отразява не само на начина на обличане, но и на правилата за ползване на градския транспорт. Не очаквахме, че в метрото има отделения за първа класа, както и такива, в които имат право да се возят само жени и деца. Същото важи и за предната част на автобусите. Има достатъчно табели и обозначения, както и предупреждения за глоби от по 100 дирхама, но все пак можеш лесно да ги пропуснеш, защото не очакваш подобна „дискриминация“ на мъжете 🙂 Добре, че имаше услужливи граждани, които да напомнят, че трябва да „изгоним“ мъжете в компанията по-назад.
 • че летищата на Дубай са две:
  • старото и все още основно летище на Дубай, разположено в близост до стария град и удобно достъпно с метро
  • и новото летище Al Maktoum, което е доста по-отдалечено и до което стигането с градски транспорт се осъществява чрез 40 минутно возене с автобус F55, който се хваща от метро станция Ibn Battuta.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.