Магията на нестинарските игри в Странджа планина

Магията на нестинарските игри в Странджа планина

Напоследък случайно или не, постоянно попадам на книги и информация за тайнствата на българските обичаи. И колкото повече чета, толкова по- интересно ми става. Все по- често ставаме свидетели на фестивали и събития, насочени или включващи народния фолклор и традиции.

Вдъхновени от уникалните културни наследства, които притежаваме,  решихме да напишем малко за един от най-старите и загадъчни обреди, практикувани и до днес по нашите земи.

Това са нестинарските игри. В древното селище Българи, средище на нестинарството, всяка година на трети юни – празника на Св. Св. Константин и Елена, се провеждат нестинарските игри.  Местното население продължава да ги практикува със същата вяра в силата на слънцето и огъня. Народната вяра в магическите обреди и заклинания са свързани с овладяване на природните стихии.

Нестинарството е древен езически обичай, изпълняван от древните траки. Те посрещали настъпващото лято, възхвалявали името на бог Слънце, който носил със себе си огъня и го молели да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината.Танцуването върху жар и до ден днешен се определя като феномен и остава загадка, въпреки че съществува от векове.

Нестинарите обикновено са мъже и жени от един и същи род. Те предават по наследство този магически танц, като най- важна роля играе главната нестинарка. Главен нестинар може да стане само синът или дъщерята на настоящия, едва след като той е прекалено стар или след смъртта му. Обикновено  за главна нестинарка се избира най- възрастната жена в семейството, която притежава най- добри умения за игра в огъня и има дарба за предсказване на бъдещето.  Смята се, че нестинарите са избраници на светците и само те могат да чуват техните гласове. Главната нестинарка е изключително почитана, тъй като тя е магически посредник между хората и светците покровители за здраве и плодородие.

Какво представлява обреда? В ранни зори свещеникът освещава иконите. След празничната литургия „епитроп” – уважаван човек от стар нестинарски род и момчетата – икононосците, под съпровода на тъпан и гайда, изнасят иконите. Празничното шествие се отправя към къщата на главната нестинарка, чието задължение е да ушие ризите и да ги облече на иконите, преди те да бъдат взети за игра в огъня.

Когато изпълняват ритуала, нестинарите издават възгласи и викове. Под тежките, насечени звуци на ритуалния тъпан, нестинарите изпадат в състояние на транс и нагазват върху жаравата боси. Подвиквайки, те пресичат на кръст жаравата и после танцуват няколко минути с иконите в ръце.

Нестинарите вярват, че ако не изпълняват обичаите ежегодно, ще настъпи период на болести и бедност. Поверието е че: огъня който се пали гони зли духове, болестите и нещастието, пречиства и опрощава греховете на присъстващите на обреда,като ги прави по–силни и по–спокойни. Нестинарите пренасят на ръце през жаравата болни,за да се излекуват, деца и млади за дълголетие.

Е, планът за трети юни е направен. 🙂

 

 

 

 

 

Източници: https://goo.gl/NuFaWu

http://www.burgasmuseums.bg/index.php?page=encdetail&id=60

http://nestinari.eu/index.html

Снимка: http://www.beckreisen.bg

 

 

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.