Ден на майката или ден на жената- какво празнуваме на 8- ми март?

Ден на майката или ден на жената- какво празнуваме на 8- ми март?

На 8 март в България празнуваме паралелно два международни празника- Международен ден на жената и Ден на майката.   

По този случай, ние решихме да научим малко повече за историята на двата празника и да я споделим с вас.

8 март е Международен ден на жената, а Ден на майката се отбелязва на различни дати в държавите по света.

На този ден отдаваме своето уважение към фигурата на майката, но едновременно с това отбелязваме  еволюционната победа на движението за еманципиране и извоюването на равни права на жената в обществото.

8 март поражда смесени чувства и противоречиви тълкувания от голяма част от хората, тъй като се смята за комунистически празник.

На 8 март 1857 г. в Ню Йорк е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики, които излизат на улиците на Ню Йорк в защита на своите права.  Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Най-известният протест на жени е на 3 май 1908 г., когато  жените работнички организират шествие с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. Идеята била на този ден участничките в манифеста да привлекат общественото внимание към своите искания, насочени към извоюване на икономическо и политическо равенство.

Почти една година по-късно-  на 28 февруари 1909 г., Американската социалистическа партия обявява 28 февруари за Национален ден на жената. От 1914 г. отбелязването на празника в някои страни е на датата 8 март.

Като български празник той започва да се празнува чак след 9-ти септември 1944 година. Отначало се организират събрания в  предприятия, заводи, учреждения, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот.

Смята се , че „Денят на майката” се основава в средата на 20-те години на на 20-ти век по инициатива на цветарите, като той е трябвало да съдейства за един по-хармоничен семеен живот.

В България, Албания, Армения, Афганистан, Беларус, Босна и Херцеговина, Лаос, Македония, Монголия, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Черна гора „Ден на майката“ се чества паралелно с Международния ден на жената.

Честит празник на всички майки и жени! 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.